חובת מעסיק במקרה של תאונות עבודה בקרב עובדים

תאונות עבודה בקרב עובדים

תאונות עבודה זה אף פעם לא דבר נעים. נכון, זה קורה לרוב במקומות עבודה בהם שגרת העבודה היא מעט מסוכנת ומאתגרת יותר, כמו למשל אצל פועלי בנייה, אצל נהגים או מדריכי טיולים, אבל זה בהחלט יכול לקרות גם במקומות הנחשבים לרגועים יותר ומדי שנה מתרחשות אלפי תאונות עבודה אפילו במשרדים. בדיוק בגלל זה, כל עובד חייב להכיר לעומק את הזכויות שלו במקום העבודה, אבל יותר מכך, מעסיקים צריכים לדעת מהן החובות שלהם כאשר זה קורה והמציאות מראה שהרבה מאד מעסיקים לא באמת מכירים אותן. על כן, הכנו עבורכם רשימה מקוצרת עם חובות המעסיק שכל בעל עסק המעסיק עובדים בארץ צריך להכיר.

חובת הדיווח

בראש ובראשונה חשוב לציין את חובת הדיווח של המעסיק בכל מקרה של תאונת עבודה. ישנה נטייה של מעסיקים רבים כשמתרחשות תאונות עבודה לעובדים, לנסות ולהשתיק את המקרה, בין אם מתוך רצון שדבר הפגיעה לא יצא החוצה ויפגע בשמו הטוב של העסק ובין אם מתוך כוונה שלא להשתתף בסכומי הפיצויים. צריך להבין שזה משהו שגובל בעבירה פלילית וכאשר תאונה עבודה קורית לאחת העובדים,] המעסיק חייב לדווח ולערב גורמים שונים, בין אם מדובר בגורמים רפואיים שצריכים לטפל בעובד באופן מיידי ובין אם מדובר בחברות ביטוח, גופים שמטרתם לחקור את המקרה או אנשי מקצוע אחרים.

פינוי וסיוע רפואי

ככל שהעובד שעבר את התאונה נדרש לכך, עליכם לדאוג לו לטיפול רפואי מיידי בהתאם לחומרת הפגיעה. אם מדובר בפגיעה המאפשרת הגעה עצמית לטיפול הרפואי, דאגו להביא אותו בהקדם לבדיקה וטיפול. אם יש צורך בפינוי באמבולנס או אפילו במסוק כמו שעשוי לקרות במקרים קיצוניים, עשו זאת בהקדם ודאגו להחזרים רק לאחר מכן.

שיתוף פעולה עם צוותי החקירה

לאחר הדיווח על המקרה וכמובן לאחר הטיפול בעובד, יש סיכוי לא רע שחברות הביטוח ואולי אפילו המשטרה ירצו לחקור את המקרה לעומק (אפילו קיימת לכך יחידה משטרתית ייעודית) וחלק מהעניין עשוי להיות תשאול של המעסיק. על המעסיק לשתף פעולה באופן מלא עם כל חקירה שכזו ואין להסתיר מידע באף שלב, בין אם בצורה מלאה או בצורה חלקית. שימו לב כי גם כאן, הסתרה של המידע ואי שיתוף פעולה עם חקירות התאונה עשויים להיות בגדר עבירה פלילית.

תשלום פיצויים

שימו לב כי על פי חוקה הביטוח הלאומי, תשלום השכר ביום של תאונת העבודה הוא באחריותו הבלעדית של המעסיק. אם העובד נעדר לפחות מ-12 מהעבודה בעקבות התאונה, הביטוח הלאומי אחראי לשלם את שכרו, אם כי רק החל מהיום השלישי להיעדרות, כלומר שעד אז זוהי חובתו של המעסיק לשלם. לעומת זאת אם מדובר בהיעדרות של יותר מ-12 ימים, התשלום הוא מביטוח לאומי כבר מהיום הראשון לאחר התאונה.

הדין לגבי דמי מחלה

שימו לב כי אם נמצא שאכן מדובר בתאונת עבודה, למעסיק אסור לנכות ימי מחלה של הזמן בו העובד נמצא בהתאוששות בביתו או על ימי היעדרות בגין בדיקות או טיפולים רפואיים. יחד עם זאת, אם הפגיעה לא הוכרה כתאונת עבודה או שכלל לא הוגשה תביעה, רשאי העובד לנצל ימי מחלה שנצברו עבור הימים הללו.

בשורה התחתונה

הבריאות והבטיחות של העובדים במהלך יום העבודה הם באחריותו של המעסיק. כל מעסיק בישראל צריך להכיר לעומק את החובות שלו במקרים הללו ולפעול תמיד על פיהם.

כמו כן, זכרו לדאוג לסביבת עבודה בטוחה על מנת למנוע מצבים כאלה מבעוד מועד כך שכל עובד יוכל לחזור הביתה בשלום.

נגישות
גלילה לראש העמוד