על החובה החברתית והמוסרית בקיום צוואה

קיום צוואה

בואו נאמר את האמת אחת ולתמיד: הנושא של כתיבת צוואה הוא לא נושא נעים ואף אחד לא אוהב לדבר על זה, מה שמביא הרבה פעמים למצב שאנשים פשוט לא עושים את זה. מעבר לעובדה הפשוטה כי לאי כתיבת צוואה יש הרבה מאד השלכות טכניות לא ממש נעימות לאחר שאדם יקר הולך לעולמו, ישנה בהחלט חשיבות חברתית ומוסרית לעשיית הצעד הזה. נכון, לא צריך לחיות בפחד ולחכות למוות שאורב לו מעבר לפינה, אבל מגיל מסוים זה בהחלט צעד נבון לערוך צוואה. אנחנו רוצים להרחיב על החובה החברתית והמוסרית לעשות זאת כפי שכבר אמרנו, אבל רגע לפני, על מנת שנוכל לעשות זאת בצורה הטובה ביותר, בואו נדבר רגע באופן כללי על הצוואה ואילו דברים נכתבים בה למעשה.

בשביל מה כותבים צוואה?

ובכן, אם תשאלו אדם אקראי ברחוב את השאלה הזו, כנראה שתקבלו תשובה הקשורה בחלוקת רכוש ונכסים בין השארים וזה בהחלט חלק משמעותי מהעניין, אבל ממש לא כל העניין. צוואה היא קודם כל הדרך של האדם לבחור איך הולכים לראות הימים לאחר מותו ומה יהיה בעצם האופי של ההנצחה שלו. כנראה שמעולם לא שאלתם את עצמכם כמה עולה מצבה, איפה ניתן לקבור אנשים קרובים בהתאם למקום מגוריהם והאם יש דרכים אחרות לקבורה שהן לא הקבורה הקלאסית. כשאתם עורכים צוואה אתם לא רק עוסקים בענייני הרכוש והחלוקה שלו, אלא גם עוסקים בהיבטים רגשיים הקשורים למוות שהם חשובים לא פחות.

למנוע סכסוכים משפחתיים

כולנו יודעים שכאשר נושאים כספיים עומדים בין אנשים, זה בהחלט יכול לגרום לסכסוכים ומצבים לא נעימים וכאשר זה קורה בין משפחה, נניח בין אחים – זה יכול להפוך למכוער במיוחד ואפילו לגרום במקרים הקיצוניים יותר לקרע שקשה מאד לאחות ואף לאירועים אלימים וחמורים במיוחד. לכן, כאשר אתם עורכים צוואה אתם בעצם עושים סדר בדברים. נכון, ישנם מקרים בהם לאחר קיום הצוואה, אחד או יותר מהשארים לא מרוצים מהחלוקה וחשים טינה מסוימת כלפי היורשים האחרים, אבל זה בהחלט מקל לקבל את הגזרה ומרבית המריבות המשפחתיות לאחר פטירה מתרחשות כאשר אין צוואה ולא במקרים בהם היא ישנה.

לדאוג ליקרים שלכם אחרי לכתכם

חשוב תמיד לזכור כי עריכת צוואה היא הדרך שלכם לדאוג לילדים שלכם, לבני משפחה אחרים ובאופן כלל לאנשים החשובים בחיים שלכם מבחינה כלכלית. כאשר לא נערכת צוואה, יש חוקים ברורים לחלוקת הרכוש שלא תמיד מיטיבים עם כל בני המשפחה והאנשים היקרים לליבכם ורוב הסיכויים שלא ישקפו את הרצון האמיתי לכם לחלוקה הוגנת ונכונה של כסף ורכוש. יתרה מכך, חלוקת רכוש לאחר צוואה היא הרבה פעמים מסובכת במיוחד במקרים בהם יש יותר מיורש פוטנציאלי אחד ועלולה להביא לסיבוכים משפטיים ארוכים ולשחרור של הכסף והנכסים לאחר זמן ארוך, ואתם כמובן לא רוצים להעמיד את האנשים שאתם אוהבים במצב הזה.

מה קורה אם אין צוואה?

שימו לב שעל פי חוק, כאשר אין צוואה היורשים הראשונים יהיו תמיד בני/בנות הזוג של הנפטר, בין אם בברית הנישואין או כידועים בציבור והילדים כאשר הסכומים יתחלקו ביניהם באופן שווה. אם הילדים נפטרו גם הם הכסף יתחלק בין הנכדים. במקרה ואין בני זוג או ילדים, הכסף יתחלק באופן שווה בין ההורים והאחים של הנפטר ובמקרים הנדירים יותר בהם אין שארים הכלל, הכסף יעבור לעיזבון המדינה, שם יישאר במשך מספר שנים למקרה בו יורש חוקי ירצה לתבוע אותו.

בשורה התחתונה, על שלא מדובר בנושא נעים לפעמים, אנו ממליצים לערוך צוואה בהקדם האפשרי.

נגישות
גלילה לראש העמוד