מאיזה גיל כדאי לתת לילדים סמארטפונים?

בעולם המודרני והדיגיטלי שאנחנו חיים בו, הטלפונים החכמים הפכו לחלק בלתי נפרד מאיתנו, יד ימיננו, והם מזמן הרבה יותר מאמצעי לשמירה על קשר. הסמארטפונים מאפשרים גישה ישירה לערוצי מידע אין סופיים, הזדמנויות תעסוקה, אמצעי תיעוד ושיתוף ועוד. השאלה שהורים רבים נתקלים בה היא באיזה גיל לאפשר לילד שלהם שימוש בסמארטפון באופן שישאיר אותו מעודכן חברתית ולימודית אך לא יפגע בהתפתחות העדינה שלו בשלבים הקריטיים. אם גם אתם מעסיקים את עצמכם בשאלה הזו, במאמר הבא ניתן כמה דגשים שיעזרו לכם לקבל את ההחלטה בצורה מושכלת:

חשיבות מציאת הגיל המדויק

חשוב מאוד לזהות את השלב הנכון להתחיל חשיפה לסמארטפונים ולא להקדים לעשות את זה במצב של חוסר בשלות. זהו כלי רב עוצמה וההשפעה שלו רחבה:

  • התפתחות מאוזנת: חשיפה מוקדמת לסמארטפונים עשויה לגרום לתלות יתר במסכים, עם מאפיינים המזכירים התמכרות. מצב כזה של תלות יתר במסך, יפגע ביכולת של הילד לפתח מיומנויות חשובות שמתרחשות רק מחוץ למסך כגון יכולות חברתיות, פיתוח חשיבה יצירתית, עבודה על מוטוריקה, כושר גופני, התמודדות עם אתגרים ועוד.
  • בקרת תוכן: בכל הנוגע לילדים, חשיפה לתכנים שלא מותאמים לגילם עשויה לגרום נזקים רגשיים ופסיכולוגיים. דחיית גיל החשיפה לסמארטפונים תמזער את הסיכוי שילדים יהיו חשופים לתכנים פוגעניים, מה שעשוי לקרות גם עם פיקוח הורי.
  • בטיחות מקוונת: תופעת הבריונות ברשת לצערנו עדיין קיימת ולמרות המודעות הרבה לתופעה, היא מתקיימת כל יום בערוצים השונים. ככל שהילדים צעירים יותר כך הם יהיו פחות בשלים להתמודד עם סיכונים ברשת כמו בריונות או תוכן בלתי הולם. בגרות הילד במקרה הזה הכרחית גם לסינון התכנים האלו מלכתחילה וגם להתמודדות איתם במקרה של חשיפה לא מכוונת.
  • בריאות גופנית: ציינו את העובדה ששימוש בסמארטפונים מפחית את הזמן שבו הילד נמצא בתנועה פיזית ופוגע בכושר הגופני שלו, אבל מעבר לכך הוא גם מייצר בעיות בריאותיות אחרות כגון פגיעה בראיה, הפרעות שינה, כאבי גב ועוד. ככל שתעכבו את השימוש בטלפון חכם כך תקטינו את הסיכון לתופעות האלו.
  • רווחה פסיכולוגית: שימוש בלתי מבוקר במסך מבודד את הילד מאינטראקציות אנושיות. תרחיש כזה מוביל למצבים של חרדה, דכאון וסימפטומים של התמכרות אצל ילדים.

 

 

מהו הגיל המומלץ לאפשר שימוש בסמארטפון?

קביעת הגיל שבו ילדים כדאי לאפשר לילדים להשתמש בסמארטפונים היא לא הצעה אחת שמתאימה לכולם. זה משתנה בהתאם לנסיבות האישיות, רמות הבגרות וערכי המשפחה. עם זאת, יש משמעות שונה לחשיפה בכל שלב:

  • הגיל הרך (05 שנים): השנים האלו הן שנים קריטיות ומעצבות של התפתחות הילד. בשנים האלה מומלץ להגביל ואפילו להימנע לחלוטין מחשיפה לטלפונים חכמים מתקדמים, כיוון שההתפתחות הקוגניטיבית בשלב הזה מתבססת על גילוי העולם דרך חוויות חושיות ואינטראקציות אנושיות. זמן מסך עלול לעלות את סף הגירוי של הילד ולגרום לו לזנוח אמצעי חקירה בסיסיים וחיוניים בשל חוסר עניין ובכך לפגוע בהתפתחות הקריטית של השלב הזה.

גיל בית הספר היסודי (69 שנים): בשלב הזה חלק מההורים מאפשרים לילדים שלהם טלפונים חכמים בסיסיים עם פונקציות מוגבלות כדי שיוכלו להיות בקשר עם הילד כשהוא מחוץ לבית. גם אז כדאי ללוות את השימוש עם פיקוח הורי צמוד למניעת מצב של הטרדות, בריונות רשת או חשיפה לתוכן לא מותאם.

  • טרום גיל ההתבגרות (1012 שנים): ככל שהילדים מתקרבים לגיל ההתבגרות, הצורך לשימוש בסמארטפון יכול להיות מטעמים חברתיים או לימודיים. זהו זמן מתאים להתחיל לשקול לאפשר להם שימוש בסמארטפונים מתקדמים יותר, אך לא מבלי לפקח היטב על הקף השימוש והתוכן. כשם שההורים אחראים לפקח על הימצאות הילד במרחבים פיזיים, כך קריטי שהם יפקחו על הימצאותו במרחבים וריטואליים.
  • גיל ההתבגרות (13+): בשלב הזה של שנות ההתבגרות המוקדמת ילדים רבים כבר בשלים לסמארטפונים עם יכולות מתקדמות יותר כמו הסמארטפונים של OPPO, והשימוש הטכנולוגי תופס יותר מקום, גם במסגרות הלימוד. גם כאן הדרכת הורים היא חיונית לשמירה על בריאותם ורווחתם וחשוב לנהל שיחות בנוגע לשימוש אחראי בטלפון, חשיבות ניהול זמן והקפדה על פרטיות.

טיפים להורים

אם אתם עדיין מתבלטים מתי הזמן הטוב ביותר לאפשר לילדכם שימוש בסמארטפון, הנה כמה טיפים:

  • הערכת הבגרות האישית: כל ילד הוא שונה. העריכו באופן אישי את רמת הבגרות של הילד שלכם, עד כמה הוא מסוגל לנהל זמנים ולעקוב אחרי מסגרת הכללים שקבעתם. אל תמהרו לקבל החלטות על סמך גיל בלבד.
  • קבעו כללים ברורים: שוחחו עם הילד וקבעו הנחיות ברורות לשימוש בסמארטפון. שוחחו אתו על ההתנהגות המקובלת מבחינתכם ברשת והגדירו ביחד זמן מסך יומי, שעה לכיבוי זמן מסך, מהן האפליקציות המותרות לשימוש ועוד.
  • עקבו אחר השימוש בו: גם אחרי קביעת נהלים אלה עקבו אחרי השימוש של הילד ברשת. שימו לב לתכנים שהוא מעורב בהם בקבוצות הווטסאפ השונות, וזהו את ההרגלים שלו על מנת לטפל בבעיה, אם זיהיתם אחת, מוקדם ככל האפשר.
  • השתמשו באפליקציות בקרת הורים: עשו שימוש קבוע באפליקציות בקרת הורים כדי להגביל גישה לתוכן בלתי הולם ולהגביל זמן מסך.
  • למדו על בטיחות מקוונת: שבו עם ילדכם ודברו איתם על בטיחות מקוונת ומהן הסכנות שבשיתוף מידע אישי, אינטראקציה עם זרים או בריונות.
  • מודל להתנהגות אחראית: כמו בכל דבר בחיים, דוגמא הורית היא מעל הכול. ילדים נוטים לחקות את התנהגות ההורים ולכן חשוב שתתנו דוגמה חיובית על ידי שימוש אחראי בסמארטפונים.
  • עודדו פעילויות לא מקוונות: הקפידו לאזן לילד שלכם את השימוש בטלפון החכם עם שילוב פעילויות פיזיות ביומיום שלו כמו ספורט, קריאת ספרים ומשחקי קופסה.

לסיכום

בעידן הטכנולוגי המתפתח בלי לעצור, ההחלטה של ההורים בנוגע לסמארטפונים לילדיהם צריכה להיות שיקול של איזון עדין בין יתרונות העולם הדיגיטלי לבין שמירה על ילדותם, התפתחותם וביטחונם. המרחב הדיגיטלי הוא עוד מרחב שעל ההורים להיות נוכחים בו ולהדריך את הילד שלהם להתמצאות בטוחה בו, בדיוק כשם שהם מלמדים אותו מיומנויות בעולם הפיזי. זהו תהליך הדורש תקשורת פתוחה לצד עקרונות ברורים, הוא מורכב ולא תמיד פשוט אבל כמו בכל תפקיד הורי- עם מחויבות ואהבה ניתן לעבור אותו בהצלחה ובבטיחות ולהנות מהיתרונות הרבים הקיימים בלי חשש.

נגישות
גלילה לראש העמוד