פירמידת מאסלו והשפעתה על האדם

אחת התיאוריות המוכרות בעולם הפסיכולוגיה היא פירמידת מאסלו, העוסקת בצרכים של האדם במגוון תחומים. תיאוריית הצרכים משויכת לפסיכולוג אברהם מאסלו ועל כן היא קרויה על שמו. כל המידע אודות התיאוריה במאמר שלפניכם.

פירמידת מאסלו

עקרונות תיאוריית הצרכים של מאסלו

פירמידת הצרכים של מאסלו מציגה מספר צרכים, שלפי הטענה מדובר בצרכים ומניעים המשותפים לכלל בני האדם. השם פירמידה לא נקבע סתם, מאחר שמדובר בהיררכיית צרכים המסודרת בהתאם לחשיבותה בעבור האדם. כמו כן יש מי שמכנים את התיאוריה "סולם הצרכים של מאסלו".

מבנה הפירמידה

כל שלב בפירמידה מציג תחום מסוים, כשבהתאם לתיאוריה, ברגע שאדם מגיע למיצוי והגשמה, הוא עובר לשלב הבא בהיררכיה, כלומר לא ניתן לממש את השלב הבא אם השלב שלפניו בהיררכיה אינו מומש. למעשה ישנם חמישה שלבים המבוססים על שני מניעים, האחד הוא מניע החסך והשני הוא מניע הגדילה.

להלן המבנה:

  • צרכים פיזיולוגיים בסיסיים של האדם (למשל חמצן, צריכת מזון ושתיה, שינה, סילוק מסולת מהגוף וכו').
  • הצורך בביטחון (תעסוקה, ביטחון פיזי, ביטחון נפשי, ביטחון משפחתי וכו'). היה וצורך זה לא ימומש, האדם עשוי לסבול מדיכאונות וחרדות.
  • שייכות, צורך חברתי להיות חלק מקבוצה, כמו גם הצורך להיות אהוב על ידי הסביבה. היעדר מימוש של שלב זה עשוי להוביל לחרדה חברתית, דיכאונות ועצבות ואף תחושת בדידות שעלולה להשפיע על מצבו הנפשי של האדם.
  • הערכה חברתית וכבוד.
  • מימוש עצמי.

חשוב לציין שיש לא מעט ביקורות אודות פירמידת מסלו ואף רבים טוענים כי אינה מדויקת או ממחישה באופן נכון את צרכי האדם. כמו כן, מאסלו טוען שמעטים מצליחים להגיע לראש הפירמידה (מימוש עצמי), מאחר שמדובר בצורך שכמעט ואינו ניתן להשגה. כמו כן, הטענה היא שרוב האנשים נעצרים בשלב השייכות וכי מרבית האנשים בעולם נמצאים בשלבים הבסיסיים ולא מגיעים לשלבים העליונים יותר. יתרה מזאת, בתהליך עשויה להיות רגרסיה לשלבים מוקדמים יותר, ועל האדם יהיה לנסות להתקדם מעלה בסולם הצרכים בשנית.

סולם הצרכים של מאסלו בהחלט מהווה אלמנט ייחודי בתחום הפסיכולוגיה, ולו בשל העובדה שהוא בנוי באופן היררכי ומציג מכלול צרכים שעשויים להתאים לרוב בני האדם. את מניעי הגדילה, האדם מגשים בכוחות עצמו, לעומת זאת מניעי החסך תלויים בסביבתו של האדם.

 

לסיכום, פירמידת מאסלו מציעה מבנה מסוים לפיו האדם יכול להגיש למימוש עצמי תוך הגשמת צרכים בסיסיים וצרכים חברתיים. יש לא מעט ביקורות אודות התיאוריה, אך עדיין מדובר בפירמידה שמלווה לא מעט פסיכולוגים ואנשים מקצוע בתחום.

נגישות
גלילה לראש העמוד